dilluns, 11 de maig de 2015

La nespra, per saber-ne una mica més sobre aquest fruit de primavera.Nespra (Mespilus germanica)

Avui us presentem un recull sobre aquesta fruita de primavera que avui celebra la seva festa a Badalona
Fruita de forma ovoidal. Té un color ataronjat o groguenc. La pell és brillant, compacta i forta, però es desprèn amb facilitat en ser estirada des del peduncle. Té una carn molt gustosa. La nespra conté una o més llavors grosses de color marró brillant que poden arribar a ocupar el 45% del volum del fruit.

De carn ferma, ataronjada, sucosa, compacta i amb un curiós sabor dolç i àcid alhora, la nespra és una fruita típica de la temporada de primavera i principis d’estiu. També és coneguda pel nom de micaco a Badalona i algunes poblacions del Maresme, i es creu que aquest nom tan exòtic es deu al seu origen japonès.Es creu que es va originar a la Xina. Un altre fa 1.000 anys, els japonesos van comencar a conrear nespra. Fins ara, aquesta planta esta ben estesa a l'Orient Mitja, Europa i Africa, Hawaii i California. Els californians han comencat a cultivar aquesta planta en el segle 19. Nespra es un arbre perenne, que floreix a finals de tardor o principis d'hivern, els fruits apareixen a la primavera i estiu. L'alcada de l'arbre es 3 de 9 metres
plantasyhierbas.com

La nespra és ric en una fibra soluble, la pectina, la qual manté la humitat en el còlon i funciona com un laxant natural. Per aquesta via, es protegeix la membrana mucosa del còlon de substàncies tòxiques i es prevé l'aparició de càncer en el sistema.
Pel que sembla s'ha confirmat que la pectina present en el nespra redueix els nivells de colesterol a la sang, ja que redueix la seva reabsorció per l'organisme i l'elimina a través de l'excreta.
Beneficis per la salut
Les nespres aporten poques calories a l'organisme, ja que amb prou feines contenen lípids i proteïnes. Entre els minerals que aporta destaca el potassi, a més del calci, fòsfor, magnesi i ferro. Amb prou feines conté sodi. Entre les vitamines les principals són B1, B2, B3 i C.

El valor nutritiu de les nespres és bastant baix. Amb prou feines contenen lípids i proteïnes, i la seva aportació d'hidrats de carboni (fructosa i glucosa sobretot) és moderat. Per aquests motius el seu contingut calòric és baix i es poden consumir sense problemes per persones que segueixen dietes d'aprimament.

La seva aportació de minerals destaca sobretot pel potassi i per la seva escassetat de sodi. El potassi és molt important en el metabolisme cel·lular i si l'organisme manca d'ell es produeix debilitat muscular, confusió mental i trastorns en el funcionament del cor. A més aporta calci, fòsfor, magnesi i ferro.

El contingut vitamínic de la nespra és bastant baix, encara que aporta petites quantitats de vitamines B1, B2, B3 i C. Aquesta última protegeix a les cèl·lules de l'oxidació i millora l'absorció del ferro. Algunes varietats contenen carotenoides, que són els precursors de la vitamina A.
La nespra conté a més pectines i àcids orgànics, com a acètic, cítric, màlic, tartàric i fòrmic.I per acabar una recepta de la Isabel, algú a qui coneixereu molt aviat.

Melmelada de nespres


INGREDIENTS 


1 quilo de nespres.500 grams de sucre 1 llimona1 branca de canyella canyella en pols 


En aquest enllaç podreu seguir la recepta:
lacuinadelaisabel.blogspot.com.es/2013/06/melmelada-de-nespra-amb-perfum-de.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada