dimecres, 18 de febrer de 2015

El peix rellotge, el peix que mesura el temps.


Segons l'Institut d'Estudis Catalans el peix rellotge és un peix osteïcti, de cos curt, alt i comprimit, de 20 a 25 centímetres de llargada, de color rosat, amb els ulls grossos envoltats de relleus radials (Hoplostethus mediterraneus). 

Ahir a la parada de l'Esther i lluïen uns ejemplars preciosos i en preguntar-li de quina mena de peix es tractava ens va explicar que era un peix amb una carn semblant al anfós (mero en castellà) i al besuc. Ens va agradar tant que hem investigat una mica sobre els seus orígens.

A la pàgina web Xabia al dia hem trobat aquesta informació, en compartim els paràgrafs:

"Hoplostethus mediterraneus, Cuvier 1829. El peix que mesura el temps. Bona definició la del nostre amic Josep Xolvi per il·lustrar la fesomia i longevitat d'aquest peix.

No te nom en castellà pel desconeixement d'aquesta espècie als mercats peninsulars, i amb prou feines el coneix la gent propera als mariners. No és usual pescar-lo en els caladors convencionals de gamba i gramantolet, però sí justet al costat i a més profunditat, com el telescopi.

A casa nostra – la nostra mar Mediterrània- no hi ha una pesquera dedicada al rellotge. Ací l'espècie objectiu és la gamba i la captura de rellotges i telescopis és accidental. No s'arrossega sobre coralls ni roques del fons. Com que la captura és esporàdica, els tripulants es parteixen els rellotges per menjar a casa. I gaudeixen d'un bon peix."

Doncs bé, si algun dia veieu un peix rosat d'ulls grossos que no és habitual a la vostra peixateria de confiança, no ho dubteu compreu-ne un ejemplar i guiseu-lo al gust, penseu que els pescadors el valoren moltíssim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada